InDesign je sa verzijom 2022 dobio pomoć Capture platforme da obavlja neke specijalne zadatke!

Ko je koristio Adobe Capture kao aplikaciju na mobilnim uređajima upoznat je sa nekim njegovim mogućnostima. Vezanost za mobilne uređaje je ograničavale njegovu primenu, pa je proširenje “delatnosti” na neki od desktop alata (u ovom slučaju na InDesign) više nego dobrodošlo.

Da bi se upotrebio Capture, potrebno je aktivirati panel CC Libraries, jer se svi sadržaji koje ovaj sistem pravi čuvaju u izabranoj biblioteci u “oblaku”. U donjem delu ovog panela nalazi se “+” ikonica, koja služi za dodavanje sadržaja u biblioteku. Od verzije 2022 tu se, kao prva, nalazi opcija “Extreact from Image“, koja zapravo poziva Adobe Capture. Ako je slika selektovana u InDesign dokumentu, onda će Capture upotrebljavati svoje “moći” na toj slici. Ako slika nije selektovana ili jednostavno želimo da koristimo Capture na nekoj drugo slici, dovoljno je kliknuti na “+” ikonicu u gornjem levom uglu prozora i tada će biti ponuđena mogućnost izbora bilo koje slike koju imamo na disku.

Nakon toga, možemo da izaberemo neku od tri mogućnosti koje nudi Capture – Color Themes, Shape i Type.

Preuzimanje boja (Color Themes)

Nije retka situacija da je u InDesign dokumentu potrebno koristiti istu nijansu koja se nalazi na slici. To se naravno može uraditi uz pomoć Photoshopa, ali to je operacija koja zahteva malo „žongliranja“ izmađu dva programa, pamćenja parametara boje i slično. Od ranije InDesign ima alatku Color Theme koja omogućava da se klikom na izabranu sliku automatski izdvoji pet ključnih boja te slike. Color Themes Capturea radi istu stvar, ali sa jednom bitnom razlikom – mogućnošću da se ručno izabere kojih pet boja će biti preuzete! Iako se ne čini kao mnogo, ova opcija omogućava korisnicima da stvarno iskoriste mogućnost preuzimanja boja onako kako je to potrebno u poslu.

Kako sve ovo radi, pogledajte u videu.

*Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Vektorizacija slike (Shape)

Mogućnost pretvaranja bitmapirane slike u vektorsku postoji odavno. Illustrator ima vrlo moćan mehanizam koji daje odlične rezultate. No, za korisnike InDesigna koji nemaju Illustrator ili jednostavno žele da izbegnu “skakanje” iz jednog programa u drugi, odeljak Shape u Capture nudi  brz način za pravljenje vektorskog oblika od bilo koje slike.

Kada se obeležena (ili učitana) slika pojavi u Capture, odmah se pojavi prikaz kako će ona izgledati kao vektorski oblik. Realno, postoji samo jedna kontrola (Detail), gde se pomeranjem klizača može uticati na konačni izgled oblika. Prekidač Invert omogućava da se napravi inverzna varijanta oblika, a klikom na prekidač Smooth on Save će linije oblika biti glatkije. Gumica omogućava da se obriše deo objekta koji ne želimo. I to je sve što se nudi i, uglavnom, sve što većini korisnika treba.

Sledeći video će prikazati kako sve to radi u praksi.

*Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Prepoznavanje fontova (Type)

Vrlo često je potrebno napraviti neki dizajn u kojem je korišten određeni font, a danas su u upotrebi desetine hiljada fontova, pa pronalaženje istog ili vrlo sličnog nije jednostavan posao. Naravno, moguće je korišćenje određenih web platformi koje to rade, a one često ne nude uvid u Adobe kolekciju fontova, koja je obimna i kvalitetna (preko 18.000 fontova). Capture omogućava da se obeleži tekst na bilo kojoj slici unutar InDesign dokumenta i da se na osnovu tog uzorka pretraži kompletna Adobe Fonts kolekcija.

U sledećem videu pogledajte kako to sve radi.

*Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Zaključak

Capture radi brzo i efikasno. Omogućava programima koji nemaju određene mogućnosti da prošire svoje “horizonte”. Zgodno je što je intuitivan i ne traži mnogo učenja da bi se koristio. Verujemo da će korisnici prepoznati njegovu vrednost i da će ga rado koristiti.

U Adobeu su shvatili da je Capture na mobilnim uređajima izuzetno koristan i upotrebljiv alat, koji su korisnici prihvatili. S obzirom na to da je već deo Creative Cloud prostora, logično je da sada prodire i u desktop aplikacije. U nešto drugačijem obliku dostupan je i u Photoshopu, gde ima i mogućnost pravljenja pattern ispuna. Verovatno ćemo ga u budućnosti videti i u još nekom programu. Naravno, vezanost za cloud i CC biblioteke znači da je ova opcija dostupna korisnicima licenciranog softvera.

Autor: Zoran Imširagić, Adobe Certified Instructor, CC Design and Layout Solutions

(Visited 58 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin