Neki novi, a neki unapređeni Neuralni filteri Photoshopa nas opet iznenađuju svojim mogućnostima.

Od kada su u Photoshop uvedeni Neuralni filteri, moćni algoritmi koji koriste Adobe Sensei, veštačku inteligenciju, u svakom važnijem unapređenju i oni bivaju unapređeni. Sa verzijom 2022 došla su dva potpuno nova filtera, kao i unapređenja nekih starih.

Landscape Mixer

Da li vam je nekada bilo potrebno da ilustrujete neki članak ili dizajn slikom u određenom godišnjem dobu, a niste imali odgovarajuću. Možda ste imali dobru fotografiju, ali koja je snimljena u leto, a trebala vam je jesen ili zima? Ovaj filter omogućava i više od toga. Može da preuzme karakteristike sa neke druge slike (Photoshop nudi 15 uzoraka, a može se koristiti i bilo koja koju imamo) i primeni na izabranu ili da zadate filteru da sam doda određeno godišnje doba na vašu fotografiju. Naravno, neće ovo na svakoj fotografiji izgledati savršeno, ali sama mogućnost je izvanredna!

Kontrole su podeljene na Presets i Custom, gde prvi deo predstavlja pomenutih 15 uzoraka, drugi je namenjen uvozu slike po izboru. Klizači ispod su isti za oba panela i mogu se mešati sa onim što je algoritam „skinuo” sa slike. Takođe, moguće kontrolisati u kolikoj meri će filter biti primenjen na slici. Postoje i klizači kojima se može dodavati efekat određenog dela dana ili godišnjeg doba, što ne mora da bude povezano sa nekom slikom kao uzorkom sa kojeg se preuzima atmosfera.

U nekom nešto kasnijem izdanju pojavio se dodatak koji omogućava da se primena određenog filter ne primenjuje na “subjekat”, što može biti osoba ili dominantan objekat na slici.

U sledećem videu pogledajte kako sve ovo radi:

*Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Harmonization

Ovaj filter automatizuje kolorno uklapanje dve slike. U situaciji kada imamo dve slike koje treba kombinovati, dešava se da su one kolorno prilično različite, pa je potrebno uskladiti ih, kako bi montaža bila prirodnija.

Postupak je prilično jednostavan. Slike koje treba uklopiti stavimo u isti dokument kao slojeve. Gornji sloj je onaj koji treba da se uklopi u atmosferu donjeg, pa kada otvorimo filter Harmonize potrebno je da izaberemo koji je sloj onaj koji će dati atmosferu. I… Ostalo je automatika. Gornji sloj se harmonizuje sa bojama donjeg i sve izgleda odlično. Postoje kontrole za intenzitet primene harmonizacije, kao i za balans boja, zasićenost i svetlost, što je sasvim dovoljno da se uklapanje boja uradi kako nam odgovara.

Kako sve ovo radi pogledajte u sledećem videu:

*Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Colorize

Ovaj filter postoji od kada su se pojavili Neuralni filteri, ali se konstantno unapređuje. Razlog leži u tome što je to, verovatno, najupotrebljivaniji filter u ovoj kolekciji. Svi imamo razne crno-bele fotografije koje bismo želeli da pretvorimo u kolorne, sa rezultatom koji bi izgledao verno. Prve verzije ovog filtera su davale rezultate bliske izbledelim kolornim fotografijama i nekako nisu delovale verno.

Algoritam je dopunjen i sada se nudi puno raznih preseta, koji omogućavaju više varijanti bojenja fotografija. Naravno, moguće je i ručno podešavanje uz pomoć klizača. Najveći novitet je mogućnost da se direktno na slici izabere područje na koje će se primeniti određena boja. Ovo je vrlo upotrebljivo kada filter pogrešno oboji neki deo slike.

Sledeći video će sve ovo lepše prikazati.

*Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Neuralni filteri

Veštačka inteligencija sve više ulazi u različite Adobe programe, a ponajviše u Photoshop. U mnogome ubrzava rad i pomaže da se dobiju rezultati koji su se smatrali nemogućim. Bilo bi naivno očekivati da će sve da radi savršeno i da mi nećemo tu biti potrebni. Uvek je potrebno proveriti rezultat i dopuniti ono što nam je dao Adobe Sensei.

Sa druge strane, VI (AI) će se razvijati i postajati sve bolja, pa treba očekivati još moćnije filtere i neke mogućnosti koje smo samo mogli da sanjamo.

Autor: Zoran Imširagić, Adobe Certified Instructor, CC Design and Layout Solutions

(Visited 106 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin