Sa savremenim akterima pretnji koje neprestano traže nove načine da iskoriste ranjivost u vašoj organizaciji, potrebno je da se fokusirate na to da ostanete proaktivni u svojoj sajber bezbednosti.

Kako biste poboljšali elastičnost sajber bezbednosti u vašoj organizaciji, potrebno je da preuzmete sledeća 4 koraka.

  1. Testirajte svoju odbranu. Obavezno koristite proaktivne mere i usluge kako biste smanjili verovatnoću narušavanja sajber bezbednosti i ograničili štete kada se one dogode.

    Stone vežbe predstavljaju proaktivnu meru u sajber bezbednosti koja jednostavno pomaže organizacijama da simuliraju sajber incidente u kontrolisanom okruženju bez izazivanja realne štete. Vežbe mogu da pomognu da se identifikuju potencijalne slabosti u bezbednosnoj infrastrukturi organizacije i planu reagovanja, omogućavajući prilagođavanja i poboljšanja plana reagovanja na incident radi bolje pripremljenosti. Ove vežbe mogu da uključe tehničke timove, pravne timove i više rukovodstvo. Važno je napomenuti da one nisu jednokratna aktivnost jer organizacije moraju da sprovode periodične preglede i obuku kako bi osigurale da plan efikasno ublažava trenutne i buduće rizike.

    Vežbe crvenog tima i testovi penetracije (pen test) predstavljaju takođe proaktivne mere koje aktivno ispituju i testiraju okruženje organizacije da bi se identifikovala područja koja su ranjiva na sajber napade. Ovi testovi i kontrole uključuju pokušaj da se iskoriste ranjivosti u aplikacijama, softveru i sistemima kako bi se utvrdilo da li napadači mogu da se infiltriraju u infrastrukturu organizacije.

    Uobičajene sajber pretnje poput fišing kampanja, curenja podataka i lažnog predstavljanja u domenu, u kombinaciji sa smanjenim resursima za promenu neophodnih kontrola  za ublažavanje, predstavljaju trenutne sajber i finansijske rizike za vašu organizaciju. Korišćenje obaveštajnih podataka o pretnjama može pomoći organizacijama da budu ispred potencijalnih bezbednosnih pretnji i ranjivosti. Proaktivnim prikupljanjem informacija i preduzimanjem akcija, oni mogu smanjiti rizik od sajber napada i zaštiti svoju imovinu.

    Redovna obuka zaposlenih je kritična mera prakse u sajber bezbednosti koja pomaže organizacijama da izgrade kulturu svesti o bezbednosti i priprema zaposlene da identifikuju i reaguju na sajber pretnje.
  2. Testirajte svoj tim za reagovanje na incidente. Imati takav tim je od neprocenjive vrednosti za upravljanje i implementaciju strategije sajber bezbednosti vaše organizacije. Procenite sposobnost vašeg tima, kako biste identifikovali praznine ili slabosti i poboljšali njegov odgovor i ukupnu spremnost.

    Ovaj tim treba da radi sledeće:

    – Izoluje pogođene sisteme kako bi sprečio širenje incidenta.
    – Istraži, odnosno odredi obim incidenta i identifikuje njegov uzor.
    – Vrati sisteme u prethodno stanje, oporavi podatke i primeni dodatne mere bezbednosti.
    – Izveštava, odnosno otkrije incident odgovarajućim vlastima, kao što su organi za sprovođenje zakona i regulatorne agencije

    Procena treba da obuhvata ključne oblasti kao što su:

    – Otkrivanje i identifikacija incidenta
    – Zadržavanje i iskorenjivanje
    – Oporavka i restauracija
    – Analiza i izveštavanje nakon incidenta

    Kada organizacije imaju svoje timove koji se bave reagovanjem na sajber napade i redovno testiraju svoje planove, oni smanjuju mogućnost kršenja bezbednosti podataka. To finalno štedi novac jer su troškovi vraćanja sistema nakon napada manji. U poređenju sa organizacijama koje nemaju specijalne timove ili ne testiraju svoje planove, ove organizacije mogu da uštede oko 2,66 miliona dolara.
  3. Nabavite sajber osiguranje. Ovo ne samo da pomaže u oporavku nakon incidenta, nego i osigurava i finansijska sredstva koja su neophodna za pokrivanje troškova pravnih taksi, oporavka podataka i drugih troškova u slučaju sajber napada. To na kraju štedi novac je su troškovi vraćanja sistema nakon napada manji.
  4. Obezbedite svoje okruženje. Obezbeđivanje okruženja podrazumeva redovno obavljanje procena rizika, primenu bezbednosnih kontrola, sprovođenje čestih bezbednosnih testiranja i procena  ranjivosti. Takođe uključuje i šifrovanje osetljivih podataka, kao i uspostavljanje plana za reagovanje na incidente i oporavak od katastrofe.

    Pored tehničkih mera, jako je bitna izgradnja kulture bezbednosti unutar organizacije. To se odnosi na obuku zaposlenih o bezbednim računarskim i internet praksama, kao što su korišćenje jakih lozinki i redovno ažuriranje softvera.

    S pravim planom, možete preduzeti hitne mere, sprečiti buduće gubitke i brzo oporaviti kritične podatke nakon sajber napada. Jednostavno, mirno spavajte i izbegnite svaku mogućnost za „šta ako“.

Investiranje u sajber bezbednost mora da postane prioritet u današnjem digitalnom dobu. Nijedna organizacija nije 100% zaštićena od sajber napada, ali usvajanjem ove četiri mere, vaša organizacija može biti sposobna da se odupre ovom rastućem problemu.

Deo teksta preuzet: #HowTo: Improve Your Cyber Resilience – Infosecurity Magazine (infosecurity-magazine.com)

(Visited 104 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin