Veštačka inteligencija je sada pokazala neke neslućene prostore i mogućnosti viđene u naučnofantastičnim filmovima. Adobe nam je doneo Generative Fill.

U prethodnom tekstu smo pisali o „magičnoj“ Remove alatki i nismo ni slutili šta se „iza brda valja“. Adobe je sve ranije opisano za Public Beta verziju sada stavio u komercijalnu verziju Photoshopa, a Betu obogatio takvom mogućnošću da se ceo dizajnersko-fotografski svet trese iz temelja!

O čemu se radi?

Jasno je da ovo još jedna upotreba veštačke inteligencije. Ako je neko imao prilike da proba Adobe Firefly, gde, uz pomoć tekstualnih opisa, veštačka inteligencija pravi sadržaje. E, pa sada je to spakovano u Photoshop! Opcija se zove Generative Fill. Može da se pokrene iz menija Edit ili kontekstnog prozora koji smo pomenuli u prošlom tekstu. Da bi ova opcija radila, potrebno je da napravimo selekciju u kojoj želimo da se generiše ispuna.

Malo je reći da su rezultati dobri, oni su impresivni! Kada se napravi selekcija, potrebno je na engleskom napisati šta želimo da se kreira u njoj. Posle 15-20 sekundi u selektovanom području će se pojaviti objekat/slika koju smo opisali, prilično verno uklopljena u ostatak slike. Štaviše, ceo proces je nedestruktivan, jer se sadržaj stvara na novoj vrsti sloja (Generative Layer). Da zabava bude veća, veštačka inteligencija će nam ponuditi tri varijante traženog sadržaja. Ako nam ni jedna od ponuđenih opcija ne odgovara, jednostavnim klikom na dugme Generate, veštačka inteligencija će proizvesti još tri nove opcije traženog sadržaja. Obično neka od prve tri opcije daju željeni rezultat, ali ako želite veću mogućnost biranja, slobodno tražite još.

Da neko ne pomisli da veštačka inteligencija stvara slike ni iz čega, iza ove opcije stoji ogromna snaga Adobe tehnologija. Slike se biraju iz ogromne baze slika i sadržaja koju poseduje Adobe Stock (bukvalno milioni sadržaja), a da bi ovaj proces pretrage i usklađivanja bio iole brz zadužena je tzv. „farma“ servera koju Adobe poseduje. Tu, naravno, dolazimo do činjenice da ova opcija nije moguća bez Internet konekcije i licencirane verzije softvera.

Široka mogućnost upotrebe

Mišljenja smo da u dosadašnjoj istoriji Photoshopa nije postojala pojedinačna opcija koja ima tako široku mogućnost upotrebe. Sama mogućnost kreiranja i automatizovanog vernog uklapanja istog u postojeću sliku je velika stvar.

proširenje slike – pre
proširenje slike – posle

Možda najveća mogućnost je da se obeleži neki deo slike i samo klikne na Generate, a veštačka inteligencija će prepoznati šta bi tu trebalo da bude. Ovo otvara sjajne mogućnosti u situacijama kada treba proširiti sliku, jer je ispuna koja se kreira je izuzetno verna. U tom slučaju, očigledno, veštačka inteligencija na osnovu sadržaja postojeće slike kreira novi sadržaj.

Isti ovaj princip, „nedefinisane ispune“ može vrlo uspešno da se koristi kod nekih retuša. Potrebno je selekcijom obeležiti područje gde bismo voleli da se pokriju određeni „nedostaci“ i samo kliknuti na Generate, a veštačka inteligencija će prilično dobro da kreira to isto područje, samo bez „nedostataka“. Probe pravljenje na fotografijama automobila sa oštećenjima su dale odlične rezultate, ali uklanjanje nekih anomalija sa kože lica (bubuljice, pegice i sl.) se nije baš pokazala.

retuširanje slike – pre
retuširanje slike – posle

Verovatno što veštačka inteligencija ne prepoznaje te „nedostatke“ kao nešto što treba ukloniti. Nije daleko od toga da će Photoshop u budućnosti i dobiti opciju gde će se veštačka inteligencija baviti specifično tim problemom.

Budućnost je već počela

Mogućnosti ove tehnologije su nesagledive. Svakog dana stotine hiljada (ako ne i milioni) korisnika istražuju potencijale upotrebe veštačke inteligencije. Ne samo da sama veštačka inteligencija uči kroz sva ta istraživanja, već i korisnici otkrivaju nova područja primene.

Nesumnjivo, ovo je promena koja zadire u same koncepte rada u Photoshopu, pravi „kvantni skok“ u načinu razmišljanja i rezultatima koje možemo da dobijemo.

Mali trikovi za bolje rezultate

Oblik selekcije je ključan

Pošto se ispuna generiše u okviru selekcije, potrebno je da razumemo da ovde selekcija ne predstavlja samo mesto na kojem želimo da se kreira željena slika, već je njen oblik presudan, jer će veštačka inteligencija da se „trudi“ da se ona pojavi u tom obliku. Shodno tome, oblik selekcije treba da bude takav da što preciznije oslikava poziciju gde želimo da se kreirana slika pojavi.  

Ukupna površina je ograničena brojem piksela

Ako je potrebno da se generiše neki deo na slici visoke rezolucije može da se desi da generisani deo bude lošijeg kvaliteta. Razlog leži u činjenici da se, trenutno, generiše maksimalna slika veličine 1024 x 1024 piksela. Ako je obeleženo područje veće, jednostavno će sliku 1024 x 1024 razvući, čime, jasno, opada kvalitet. Ovo se, najčešće, dešava kada želimo da proširimo sliku, pa nam je deo koji želimo da se ispuni prilično veliki. Iskustvo je pokazalo da je samo treba popunjavati željeni prostor iz više delova, a veštačka inteligencija će prilično verno spojiti svaki deo.

Autor: Zoran Imširagić, Adobe Certified Instructor, CC Design and Layout Solutions

(Visited 76 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin