Ransomver napadi, krađa podataka i sajber špijunaža svakodnevni su rizici sa kojima se kompanije susreću. Osposobljavanje timova koji će biti na vatrenoj liniji je ključna mera u razvoju strategije odbrane, i tu na scenu stupaju tabletop vežbe koje itekako mogu da pomognu. Koleginica Aleksandra je pisala o njima u prethodnom postu, a ja ću još malo razraditi temu.

Tabletop vežbe: Šahovska partija u sajber svetu

Table top vežbe su, u suštini, simulacije sajber napada. One predstavljaju scenarije u kojima timovi planiraju i izvode reakcije na hipotetičke sajber pretnje, baš kao što bi igrač šaha predviđao i parirao poteze protivnika. Na ovaj način organizacije mogu da testiraju procedure za odgovor na incidente (IR), kreiraju planove za oporavak od katastrofe (DR) i razvijaju strategiju za kontinuirano i neometano poslovanje u svim fazama napada.

Prednosti tabletop vežbi

Kada stave sve karte na sto, timovi će identifikovati gde su slabi, a gde jaki kada je sajber bezbednost u pitanju. Vežbe pomažu da se pretnje bolje razumeju – kako se manifestuju, koja je potencijalna razorna moć i kako se efikasno reaguje na njih. Svaka vežba je prilika za unapređenje koordinacije između različitih timova koji će biti aktivirani u slučaju napada, gde je efikasna komunikacija ključni preduslov za brzinu odgovora kada se problem zaista desi.

Tabletop vežbama protiv ransomvera

Ransomver je jedna od najznačajnijih sajber pretnji današnjice. Ova vrsta napada u kojem napadači enkriptuju kompanijske podatke, eksfiltriraju ih i traže otkup za njihovo oslobađanje ili ne objavljivanje na dark vebu, sve je češća. Tabletop vežbe su odličan prvi korak u pripremi za takve incidente, i najbolji način za uočavanje potencijalnih ranjivosti mreže i osetljivosti poslovnih procesa pre nego što do napada dođe, dok greške mogu da se isprave.

Planiranje i izvođenje tabletop vežbe

Ključ uspešne table top vežbe leži u dobroj pripremi:

Definisanje ciljeva: Pre svega, potrebno je jasno odrediti šta želite postići sa vežbom. Recimo, neka prvi zadatak bude uočavanje kritičnih ranjivosti u slučaju ransomver napada. Koji su prioriteti za neometano poslovanje?

Razvijanje scenarija: Kreirajte realističan scenario sajber napada. On bi trebao da uključuje određenu pretnju, vektor infiltracije i posledice koje bi ona mogla da izazove, kao i moguće načine reagovanja.

Priprema timova: Uključite članove timova iz različitih sektora – IT, pravnike, ljudske resurse, menadžment i predstavnike za odnose sa javnošću. Svaki sektor i član tima mora da ima svoju ulogu tokom vežbe.

Izvođenje vežbe: Sprovedite vežbu i pratite sled događaja. Gde je počela infekcija, kako je došlo do nje, koji su prvi koraci? Gde se sprovodi izolacija, koji delovi mreže ili cela mreža? Postoji li redundantno DR okruženje, proveren bekap? Koji su zavisni servisi, koje osobe zadužene za njih, interni ili eksterni kontakti? Ko pravi saopštenja za javnost, ko koordinira IR timom, kakve su pravne posledice eksfiltracije podataka? Imate li osiguranje, ko plaća otkup, da li ste spremni da platite otkup? Zabeležite gde ste dobri, a gde ima mesta za unapređenje.

Analiza i unapređenje: Nakon vežbe, analizirajte rezultate i napravite plan za poboljšanje identifikovanih slabih tačaka, po prioritetima i sa očekivanim vremenom za rešenje problema. Ne dozvolite da vas ista ranjivost sačeka i na sledećoj vežbi koju treba praktikovati barem jednom godišnje.

Sajber pretnje su stvarne i stalno evoluiraju, pa je neophodno i da strategije odbrane budu prilagodljive i unapred definisane. Tabletop vežbe su ključni instrument ne samo u pripremi odbrane, da budemo korak ispred, već i u obuci članova tima za efikasniju reakciju i razumevanje rizika koje moderne sajber pretnje sa sobom nose. Kroz ove simulacije se identifikuju slabosti i razvijaju efikasni i robusni odbrambeni mehanizmi gde obučeni timovi igraju ključni ulogu u odbrani i oporavku od napada.

I na kraju – sajber bezbednost nije samo tehnološko pitanje. Ona je neophodan deo našeg društvenog, ekonomskog i svakodnevnog života zbog čega je potrebno kontinuirano ulaganje u sposobnost odbrane od sajber napada, a sa svakom tabletop vežbom činite baš to, i bivate za korak dalje od sveta sajber kriminala.

(Visited 107 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin