Adobe Express je web bazirana aplikacija za kreiranje različitih sadržaja sa punom integracijom u Creative Cloud prostor.

Adobe odavno razvija web baziranu aplikaciju za kreiranje različitih vizuelnih sadržaja. Primarno je zamišljeno da aplikacija pravi sadržaje za društvene mreže. U početku se aplikacija zvala Adobe Spark, da bi kasnije dobila naziv Adobe Express. Express, jer omogućava da se izuzetno brzo i lako naprave različiti sadržaji. Iako prilično dobro vladam Photoshopom i Illustratorom, sve više sadržaja kreiram u Expressu, jer je brži i jednostavniji za rad.

Express je svakako Adobe-ov odgovor na Canvu, danas jednu od najpopularnijih aplikacija za kreiranje ovakvih sadržaja. Rade na sličan način, tj. na način koji ne traži od korisnika da bude posebno vešt da bi dobio željeni rezultat. Možda se pitate zašto Adobe ulazi u taj prostor? Prvo, zato što je Adobe najveći proizvođač softvera za kreativan rad, pa jednostavno mora da ima svoju opciju za to, a drugo, zato što Adobe ima takve resurse da može da dominira u svakom segmentu tržišta kreativnog softvera. Jednostavno – može im se.

uvodni ekran

Sve na „izvol’te”

Adobe Express radi kroz bilo koji web pregledač, pa se jednostavnim unosom njegovog imena dolazi do lokacije.

Kada se uđe u aplikaciju sačeka vas poruka dobrodošlice i pitanje „Šta želiš da napraviš?”. Tu se nude sadržaji za društvene mreže, video i foto, dokumenti, neke marketing mogućnosti i Generative AI (evo ga i ovde!). Ispod toga mi predlaže da mogu da napravim flajer, poster, instagram post i gomilu drugih strana. Kako sam „ogrezao” u Ps-Ai-Id okruženju, malo se stresem na ideju da neka tu aplikacija pravi flajer ili poster. Verujem da je to samo nepoverenje u sve što nisam sam sam postavio.

Kako se kursorom pređe preko neke od tih ponuđenih opcija, iskoči mogućnost da se taj proizvod pravi „od nule” (from scratch) ili da izaberem neku već gotovu mustru (template).

Ovde dolazimo na zanimljivo mesto. Naime, slično Canvi, Express nudi određen broj mogućnosti besplatno, a mnogo više korisnicima koji su platili (Premium users). Naravno, Creative Cloud licenca pokriva Premium korišćenje.

Templates

Da se vratimo na mustre (template). Njihov izbor je mnogo veći za Premium korisnike. One su prilično dobro osmišljene da je, korisnicima koji nisu vični dizajnu ili, jednostavno, hoće brzo da naprave svoj materijal, to sasvim dovoljno. Svaki element mustre se može menjati, tako da je on samo polazna osnova za dizajn.

Kreiranje sadržaja

Radno okruženje je prilično pregledno i nudi baš ono što je potrebno. Alatke su sa leve strane, kao što smo navikli u drugim Adobe alatima.

Search omogućava pretragu sadržaja, što znači mustre, slike, videa, audio zapise…

Your Stuff je mesto gde se nalaze svi sadržaji koje je korisnik već napravio i oni se mogu organizovati u foldere.

Templates, jasno, označava mesto odakle se mogu birati mustre.

Media je mesto odakle se mogu birati slike, video i audio sadržaji.

Tekst nudi kontrolu nad tekstom. Dodavanje, menjanje i sve što je potrebno.

Elements predstavlja različite objekte koji se mogu kreirati i postavljati na dizajn.

Add-ons je kolekcija različitih servisa koji se mogu povezati sa Expressom.

Bilo da se krene od mustre ili od praznog „platna” ponuđenim setom alatki se može vrlo lako dodavati i menjati sadržaj. Rad je prilagođen korisniku koji ne mora da bude vičan naprednim tehnikama rada u profesionalnim alatima, tako da je sve vrlo jednostavno i ne traži neki dugačak period za prilagođavanje.

Jedno rešenje se vrlo lako može duplirati, pa je pravljenje različitih verzija vrlo lak proces. Promena veličine „platna” se radi komandom Resize gde se mogu izabrati neke standardne veličine za većinu popularnih društvenim mreža, a oni kojima treba neka posebna veličina se nudi mogućnost ručnog unosa dimenzija u pikselima. Resize automatski prilagođava dimenzije elemenata dizajna, pa korisnik samo treba da to dotera onako kako želi. Sve zajedno, mnogo brže i fleksibilnije nego u Photoshopu ili Illustratoru.

Video i audio

Express može da uveze video sadržaj na svoje „platno” i da podešava njegovo trajanje i dimenzije. Nudi se i prilična količina gotovih video sadržaja, pa negde i to može da bude korisno. Naravno, i audio sadržaji se mogu dodati, pa sve ovo omogućava bogat sadržaj materijala koji se pravi. Kada se na ovo dodaju i animacije za tekst i objekte, atraktivan video klip se pravi izuzetno brzo.

Timeline nije baš kao u Premieru, ali kada se malo naviknete, radi ono čemu je namenjen.

Generative AI

Ovde, slično Firefly platformi, mogu da se kreiraju sadržaji prema opisu koji je zadat. Rezultat može da bude fotografija, grafika ili umetnički prikaz. Vrlo interesantno, kada se želi neki specifičan izgled i atmosfera, bez ulaženja u Photoshop.

Cloud integracija

Adobe sve više nudi integraciju sa svojim Cloud servisima, što je svakako nešto što konkurencija nema. U pomenutom odeljku „Your Stuff” se mogu kreirati folderi i u njih smeštati sadržaji. Ti folderi su zapravo u Cretive Cloud prostoru koji je dostupan iz drugih programa, pa ako se Photoshop ili Illustrator dokument čuvaju kao Cloud dokumenti, oni će biti sačuvani u nekom od tih foldera. Naravno, folderi u Cloudu se mogu praviti iz desktop aplikacija. Tako sačuvani dokumenti se mogu ubacivati u Express projekte. Pošto su u Cloudu, Express zadržava vezu sa originalnom aplikacijom, pa je uvek dostupna opcija Open in Photoshop ili Illustrator.

Takođe, sve CC biblioteke su dostupne iz Expressa, pa kada se radi na nekom većem projektu, svi prateći sadržaji se mogu razmenjivati uz pomoć biblioteka.

A, možda, najveća prednost ove integracije što Expressu može da se pristupi sa bilo kojeg računara koji ima internet pregledač i da se napravi dobar i moćan projekat.

Integracija sa mobilnim uređajima

Postoji i Adobe Express app za mobilne uređaje, ali iz nekog čudnog razloga, trenutno nije povezana sa sadržajima koje sam već napravio kroz AE verziju za pregledač. Za iPad, takođe, postoji app, ali posle logovanja i dvostepene provere, piše da aplikacija još nije završena i da koristim verziju kroz pregledač. S obzirom na to kako se Express brzo menja i unapređuje, verujem da će uskoro to sve biti popravljeno i integrisano.

Izvoz sadržaja

Pored lakoće rada, ono što mi se jako dopada kod Expressa je lakoća kreiranja konačnog formata sadržaja. Uvek postoji preporučeni format sadržaja, pa je u najvećem broju slučajeva to ono što završava posao.

Kada je statični sadržaj u pitanju, nudi se PNG (preporučeno), JPG i PDF.

Video nudi samo mp4, kao format za to. Zgodno je što izabrana scena može da se sačuva kao već pomenuti PNG, JPG ili PDF. To može da bude vrlo korisno za pravljenje tumbnail slike.

Gotov proizvod ne mora uopšte preuzima na lokalni računar, već se može direktno postavljati na društvene mreže iz Expressa. Za to služi opcija Share. Ona pored deljenja na mreže, omogućava i da još neki kolega uključi u proces opcijom Invite Colaroborators.

Express – nova platforma za novo vreme

Sve ovo što Express nudi može da se napravi u Photoshopu, Illustratoru i InDesignu, ali ne tako lako i ne tako integrisano. Vreme potrebno da se ovlada pomenutim alatima je neuporedivo duže nego da se nauči vrlo logično i jednostavno okruženje Expressa. Pored dugogodišnjeg iskustva u „velikim” Adobe programima, sve više sadržaja radim u Expressu. Ako nemam ideju, potražim neki template. Ako mi treba neka slika, samo unesem temu i ponudi mi se gomila odličnih slika koje brzo mogu da uklopim u svoju zamisao. Kada hoću da radim sa tekstom, imam vizuelni prikaz obeleženog teksta složenog različitim fontovima, pa jako brzo dolazim do odgovarajućeg rešenja. Slično je i sa bojama. Ako mi treba animirani sadržaj ili kratki video, Express sve to rešava neverovatno brzo i dobro. Kada se na ovo da integracija sadržaja kroz Cloud, Express je neverovatno moćna i upotrebljiva platforma.

Svet je sve brži i treba držati korak sa njim. Express, kao što mu ime kaže, ekspresno dovodi do rešenja i krajnjeg rezultata!

Zoran Imširagić je ekspert za grafički softver i produkciju, edukator i autor. Obučava profesionalne korisnike da iskoriste softver na najbolji način u svom poslu (izdavačke i novinske kuće, štamparije, marketing agencije i sl.). Vodi grupu za grafički dizajn na odseku za dizajn IT Akademije. U saradnji sa distributerskom kućom Extreme d.o.o. više od 15 godina drži radionice i prezentacije za profesionalne korisnike. Autor je velikog broja tekstova (100+) o upotrebi grafičkog sofvera za različite časopise i blogove. 

(Visited 107 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin