U nekoliko navrata već smo pominjali da Adobe veštačka inteligencija (AI) pod imenom Sensei polako ulazi i u sferu video produkcije. Prepoznavanje promene kadra, content aware fill – prepoznavanje okoline selektovanog prostora ili prepoznavanje govora i njegovu transkripciju u tekst – to su alati koji su već sastavni deo Adobe programa.

Firefly – svitac, mala je bubica koja osvetljava letnje predvečerje. Kao čarolija izgleda ta igra svitaca na proplanku, baš kao i čarolija koju donosi Adobe Firefly.

Na sajtu https://www.adobe.com/sensei/generative-ai/firefly.html možete probati da tekstom generišete slike, tekstualne efekte, trodimenzionalne objekte pretvorite u slike ili da proširite fotografiju novo generisanim sadržajem. Samo treba da izaberete šta ćete raditi danas. Pustite mašti na volju sa Adobe Firefly.

Muzika i zvučni efekti “na izvolte”

Neki će reći: “Pa to je igračka”. Međutim,  Adobe Firefly ulazi i u video produkciju. Veštačka inteligencija (AI) u oblasti video produkcije možda neće imati kreativnu snagu, ali donosi revolucionarnu promenu što se brzine rada tiče. Jednostavno tekstualnim opisom definišemo kakva muzika ili zvučni efekti su nam potrebni za naš rad i AI nam pronalazi dostupne sadržaje. Ne moramo više tragati za audio klipovima ili angažovati muzičkog urednika da nam predloži i pronađe muziku.

Kada izaberemo jedan od ponuđenih zvučnih efekata Adobe Firefly prepoznaje kadar koji korespondira sa zvučnim efektom u našoj sekvenci i umeće ga. On takođe izvrši i miksovanje tog zvuka sa svim već postavljenim audio kanalima, pri tome vodeći računa o tome da je govor prioritetan audio kanal.

Tekstom do kolor korekcije

Kolor korekcija je neizostavni postupak u savremenoj video produkciji. Pre svega moramo ujednačiti boju i atmosferu snimljenih kadrova. Osnovno pravilo postizanja kontinuiteta izmedju kadrova u sceni je i kontinuitet boje unutar kadrova. Često se tokom snimanja menjaju uslovi svetla i direktori fotografije ne mogu da dobiju željenu atmosferu unutar scene. Međutim, neki montažeri vole da u procesu postprodukcije sami rade kolor korekciju, neki angažuju koloristu, a ima i nas koji bismo to prepustili automatskoj regulaciji.

Nikada autokorekcija nije bila svemoguća, morali smo i sami da se dobro potrudimo. Sa ulaskom AI u video produkciju tekstualnim opisom definišemo boju i atmosferu scene na kojoj radimo. U jednoj rečenici, svojim rečima opišemo kako bismo voleli da izgleda naša scena.

AI prepoznaje delove slike ili delove tela tako da sada tekstom definišemo i sekundarnu kolor korekciju koja se odnosi samo na te delove.

Montaža na tekst

Za sada, teško da će AI ući u domen kreiranja video snimka, to je još uvek velika količina podataka sa velikim spektrom formata i elemenata koji mogu biti snimljeni. Od producenata se i dalje očekuje da snime sve što je potrebno za jedan video film, ali se u montaži u izbor kadrova  uključuje AI.

Naracija ili reči sagovornika se transkoduju u tekst koji definiše kada će koji kadar biti umontiran. Ako sagovornik govori o procesu rada AI prepoznaje ključne reči i pronalazi u već snimljenom video materijalu kadrove koji odgovaraju elementima iz govora, odnosno naracije. Sada audio postaje pokretač izbora kadrova i dinamike montaže, a veštačka inteligencija prepoznaje te elemente i bira adekvatne kadrove.

Ovaj metod je mehanički, nema artistički pristup odabiru i dinamici kadrova, ali svakako je revolucionaran. AI se u ovom slučaju koristi u velikom broju projekata ili kao priprema procesu montaže, kao asistent montažera.

Storyboard, jao kako to naporno zvuči!

Retki su oni koji vole da crtaju rukom ili na bilo koji drugi grafički način predstave produkcionoj ekipi kako će izgledati njihov kadar,odnosno scena. Storyboard je, najjednostavnije rečeno, crtež kako treba da izgleda svaki pojedini kadar u video radu. On nastaje iz scenarija i reditelju i ekipi pomaže u procesu vizuelizacije scenarija. Nema više opravdanja da se ne pravi storyboard. Sada je dovoljno uzeti script i iz teksta AI kreira grafički storyboard.

File scripta se importuje u projekat i klikom na dugme generiše se niz crteža koji pomažu celokupnoj ekipi da sagleda kako će izgledati svaki kadar koji moraju da snime.

Adobe Firefly je tek počeo svoj razvoj u oblasti video produkcije i ovo su samo neki od prvih koraka. Kako će izgledati budućnost AI u radu na video materijalima, u audio produkciji i vizuelnim efektima ostaje nam da vidimo. Gotovo sam siguran da nećemo čekati dugo.

Autor: Ivan Đorđević, diplomirani Filmski i televizijski montažer

(Visited 48 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin