Potpuno neočekivano, Adobe je predstavio Photoshop verziju 2024. Šta nam je donela i šta je stvarno novo, a šta je samo prebačeno iz Beta verzije?

Navikli smo da nove verzije glavnih Adobe programa budu predstavljene na Adobe MAX konferenciji, koja ove godine treba da se održi od 10. do 12. oktobra. Bezmalo mesec dana ranije, predstavljen je Photoshop 2024 (iliti generacija 25). Da ne bude zabune, komercijalni nazivi i redni brojevi verzija se odavno ne poklapaju. Negde nakon verzije Photoshopa 7 se prestalo sa rednim brojanjem, pa su verzije nosile komercijalne nazive CS do CS6, pa CC, onda CC 2014 do CC 2019, nakon čega se prešlo na dodavanje nastupajuće kalendarske godine. Shodno tome sada aktuelna verzija Photoshopa nosi naziv 2024, a kada bismo brojali koliko je tačno celobrojnih verzija objavljeno od 1989. do danas, taj broj bi bio 25.

Prelivanje iz Beta verzije

Sa pojavom javnih Beta verzija, u korisničku populaciju pristižu noviteti pre nego što oni postanu deo konačne, komercijalne verzije. To ima za posledicu da svi mi, koji pratimo šta je novo u softveru nekoliko meseci unapred vidimo razvoj i (svojim komentarima i sugestijama) utičemo te novitete.

Ranije, u programu testiranja Beta verzija je učestvovalo možda hiljadu (ili malo više) izabranih korisnika, dok sa javnim Beta verzijama taj broj raste stotine hiljada (možda i milione) korisnika. Na taj način je količina povratnih informacija koje odgovarajući Adobe timovi dobijaju neuporedivo veća i ceo proces biva ubrzan. To ubrzanje je verovatni razlog ranijeg pojavljivanja verzija 2024. Jednostavno, Adobe je postavio ciljeve koje Photoshop 2024 treba da ispuni, sa planom da to bude postignuto do MAX-a, ali je to, izgleda, učinjeno mesec dana ranije. Kako god bilo, najveći broj noviteta koje donosi Photoshop 2024 su već viđeni u javnoj Beta verziji, ali kako mnogi korisnici nemaju vremena da istražuju verziju koju ne koriste u poslu (Beta verziju), verujem da će ovaj prikaz velikom broju čitalaca biti otkriće.

Kontekstni plutajući panel

Ovo sada zvuči prilično komplikovano, ali je u pitanju panel koji se pojavljuje tik ispod slike/obeleženog sloja/selekcije i nudi opcije u zavisnosti od toga koji sadržaj je aktivan. Iako se Adobe trudi da pronađe način gde korisnici lagano moći da dođu do opcija vezanih za ono što trenutno rade, što je Properties panel prilično olakšao, to i dalje traži da se strelica (miša/olovke) pomera od objekta rada do panela sa strane. Ovaj plutajući panel se nalazi odmah ispod onoga što radimo, pa smanjuje tu „šetnju“ po ekranu. Sa jedne strane, taj panel je odličan, jer nam stavlja na raspolaganje najpotrebnije opcije, a sa druge, on pokriva deo slike, pa ume da bude smetnja. Kako su toku njegovog boravka u Beta verziji mnogi korisnici zamerili to što ume da smeta, sada postoji opcija da se on „zakuca“ na određeno mesto na ekranu i uvek stoji tu.

Različiti oblici kontekstualnog plutajućeg menija
Kontekstualni panel

Generative Fill

Svakako je vredno da je ova fantastična opcija konačno deo komercijalne verzije. Naime, ovde imamo ozbiljnu upotrebu veštačke inteligencije, kojoj, bukvalno, tekstualno zadajemo zadatke, koje ona izuzetno uspešno i kvalitetno obavlja. Ova tema je detaljno prikazana u tekstu „Adobe Generative Fill – AI trikovi za bolje rezultate“, pa sada o njoj neću nadugo pisati. U odnosu na raniji prikaz, mogućnosti su još više „upeglane“. Dodaću samo da sada postoje mali saveti, koji se pojavljuju dok se generiše sadržaj, koji pomažu da bolje koristimo ovu tehnologiju. Jedan od tih saveta kaže da sada unosi mogu da budu na 100 različitih jezika. Probao sam na srpskom i, nažalost, nije u tih 100 jezika. Druga novina je da je sada maksimalna veličina generisanog sadržaja 2000×2000 px, što je skoro duplo u odnosu na ranijih 1080×1080 px.

Generative Fill

Generative Expand

Ova opcija je razvijena iz Generative Fill, s tim da je sada objedinjena sa opcijom za isecanje (Crop tool). Isecanje nije problem, jer se površina originalne slike smanjuje, ali ova alatka odavno može da se koristi i da se površina slike (tzv. platna) poveća. Pri povećanju, nova površina se, standardno, ispunjava pozadinskom (Background) bojom, što, najčešće, nije ono što nam treba. Sada veštačka inteligencija ispunjava tu površinu na takav način da sve izgleda vrlo verno i prirodno. Ranije je bilo neophodno da se različitim tehnikama, i uz puno truda i vremena, dobije kakav-takav rezultat.

Ono što je lepo osmišljeno, što se sada, kada se Crop alatkom povećava površina slike, nude tri opcije ispune proširenog dela – Background Color, Generative Expand i stara opcija Content-Aware Fill. Iako se čini da Content-Aware Fill opcija nema mnogo smisla pored nove opcije, pogonjene veštačkom inteligencijom, rezultati koje nudi nisu za baciti, a ceo proces se dešava na lokalnom računaru.

Originalna slika je „kropovana” i od nje uz pomoć Generative Expand generisana novo okruženje
Generative Expand

Gradient alatka

Ovo je alatka koju smo svi čekali odavno u Photoshopu. Pravljenje preliva (gradienta) u Photoshopu je uvek bila gnjavaža, primarno, što nije postojala mogućnost da se jednom napravljen preliv menja i dorađuje. Nešto je bolja bila situacija kada su se koristili Gradient Fill slojevi, ali ni to nije bilo onako kako smo želeli. Sad, konačno, imamo alatku koja je svima po meri, bilo da je koristimo da bismo napravili postepenu masku sloja ili da imamo gradient podlogu ili šta god da nam treba. Kako sam ljubitelj maski sloja, uvek mi je smetalo to što nisam mogao da podesim taj gradient gde želim, naročito kada se dizajn prilagođava za različite dimenzije.

Unapređena Remove alatka

Ova alatka je prešla iz Beta verziju u komercijalnu sa majskim unapređenjem. Koristi veštačku inteligenciju da bi uklonila obeležene delove slike i radi odlično! Sve ono što su Content-Aware alatke za retuš radile manje-više uspešno, ova alatka radi sa lakoćom i daje rezultate kakve smo samo mogli da sanjamo.

Glavno unapređenje je da sada kada zaokružimo neko područje ovom alatkom, koja radi na principu četke, sve što je zaokruženo biva obeleženo. U većini slučajeva ovo unapređenje je baš ono što nam treba, osim ako ne treba da uklonimo neki objekat koji okružuje nešto, a da nam njegova unutrašnjost ostane sačuvana. Tu ćemo morati da se malo „poigramo” kako bi uklonili samo taj objekat.

Remove alatka sada automatski popunjava zaokruženo područje

Stara-nova unapređenja

Kada uporedimo šta je sve postojalo u verziji 2023 kada se pojavila, sva ova unapređenja koja je donela verzija 2024 su svakako ogromna i važna. Sa druge strane, ako redovno pratite šta se dešava u Beta verziji, onda taj „Wow” efekat više nije prisutan, jer se desio kada se neko unapređenje pojavilo u Beti. No, verujem da veliki broj korisnika nema vremena da sedi i proverava šta se događa u Beta verziji, pa su sva navedena unapređenja veliki korak napred i olakšanje u poslu kojim se bave.

Zoran Imširagić je ekspert za grafički softver i produkciju, edukator i autor. Obučava profesionalne korisnike da iskoriste softver na najbolji način u svom poslu (izdavačke i novinske kuće, štamparije, marketing agencije i sl.). Vodi grupu za grafički dizajn na odseku za dizajn IT Akademije. U saradnji sa distributerskom kućom Extreme d.o.o. više od 15 godina drži radionice i prezentacije za profesionalne korisnike. Autor je velikog broja tekstova (100+) o upotrebi grafičkog sofvera za različite časopise i blogove. 

(Visited 79 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin