U modernom svetu i užurbanoj svakodnevnici, gde slobodno vreme preti da postane luksuz, video materijali i slike postaju ključni način konzumiranja informacija i izražavanja ideja. Microsoft je prepoznao ovu potrebu, ili da se drugačije izrazimo mogućnost i svojim korisnicima ponudio dva alata: Microsoft Clipchamp i Microsoft Designer.

Microsoft Clipchamp i Microsoft Designer su alati koji značajno olakšavaju pravljenje slika i video materijala. Napravljeni da budu jednostavan i intuitivni alat za rad, obogaćen veštačkom inteligencijom i integrisan sa Microsoft 365 aplikacijama i uslugama, pružaju svima podjednaku mogućnost da postanu kretivni stvaraoci video materijala i slika bez obzira na veštine i iskustvo.

Microsoft Clipchamp

U ovom tekstu predstavićemo Microsoft Clipchamp – video editor koji je dizajniran sa ciljem da dosta olakša i pojednostavi kreiranje video materijala. Kompanija Clipchamp osnovana je pre 10 godina u Australiji sa idejom da svojim proizvodom podstaknu ljude da putem videa ispričaju svoje „priče“. Jednostavan pristup alatima direktno preko internet pretraživača, bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera brzo je rezultirao velikim brojem korisnika.

U septembru 2021. godine Microsoft je izvršio akviziciju Clipchampa ( sa 17 miliona plaćenih korisnika u tom momentu)  i dodao ga na spisak svojih alata za produktivnost i kolaboraciju. Potpuno svesni da video sadržaj zbog svoje sposobnosti da lako i brzo ispriča priču, edukuje, objasni stvari, zabavi, probudi uspomene ili izazove emocije postaje sve atraktivniji i skoro neophodan pa i manjim kompanijama, ugradili su Clipchamp alate u Microsoft 365 okruženje.

Od kreiranja jednostavnih grafika do složenih dizajna, sve je moguće, svejedno da li ste profesionalac ili početnik, ovaj alat će vam pomoći da svoje ideje pretočite u video snimak čak i ako nemate nikakvog prethodnog iskustva. Clipchamp omogućava brzo montiranje i uređivanje video zapisa uz dodavanje različitih efekata, muzike i teksta. Intuitivan interfejs sa „drag and drop“ elementima u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom čine ovaj proces jednostavnim i efikasnim.

Kako Clipchamp pravi video?

  1. Potrebno je prvo da upload-ujete snimak, snimite video ili izaberite šablon
  2. Nakon toga različitim opcijama koje su vam dostupne podesite ili skratite dužinu zapisa
  3. Dodajete tekst, prelaze i efekte
  4. Dodajte logo i titlove
  5. Na kraju promenite veličinu i sačuvajte u 1080p HD formatu

Najbitnije funkcionalnosti

Najbitnije funkcionalnosti

Clipchamp ima niz funkcionalnosti koje vam daju mogućnost da brzo i jednostavno kreirate i podelite video. Kao deo Microsoft 365 porodice proizvoda, Clipchamp napravljen je na OneDrive-u i SharePoint-u i odlično radi sa ostalim Microsoft aplikacijama za produktivnost. Video zapisi koje izvezete iz Clipchampa mogu se deliti putem Microsoft Streama, mogu se reprodukovati u Microsoft Teams-u, u Outlook-u i na Microsoft Viva Engage-u, što vam olakšava uključivanje videozapisa u rad.

Automatsko sastavljanje (Clipchamp-ov AI video editor)

Funkcija automatskog sastavljanja daje vam mogućnost da jednostavno izaberete video i slike koje želite da iskoristite, izaberete stil koji vam odgovara i pustite Clipchamp da vam uz pomoć veštačke inteligencije kreira video visokog kvaliteta. Za sve one koje interesuje više o ovoj funkciji pogledajte link u nastavku: Free Online Video Editor | Clipchamp – Fast & Easy

Funkcija Create a new version – ukoliko niste zadovoljni Clipchamp-ovim predlogom

Korišćenjem opcije Create a new version imate mogućnost da zatražite novi predlog videa ukoliko niste zadovoljni postojećim koji vam je napravio ili želite da napravite novi video koristeći isti medij.

Video editovanje

Za video editovanje uključene su mogućnosti Trim and Crop, koje vam daju mogućnost da lako uklonite neželjene segmente. Funkcijom Resize lako konvertujte video zapise u željenu veličinu. Opcijom Green Screen zamenite lako pozadinu različitim video zapisima iz biblioteke (Stock) i specijalnim efektima. Dok vam opcija Audio daje neograničene mogućnosti za uređivanje, uklanjanje ili zamenu zvuka.

Funkcija pretvaranja teksta u govor

Ukoliko vam je potreban spiker, da priča priču dok video traje, imate izbor od 400 različitih glasovnih varijanti, uz mogućnost prilagođavanja stila glasa i visine tona, u zavisnosti od vaših potreba.

Funkcija generisanja titlova za vaš video

Funkcija automatskih titlova vam pomaže da svoj zvuk prebacite u tekst bez obzira na dijalekt ili naglasak.

Funkcija snimanja ekrana (Screen recorder)

Snimite ekran i zvuk direktno iz pretraživača.

Funkcija GIF Maker-a

Pretvorite bilo koji video snimak u GIF animaciju.

Za više informacija o funkcionalnostima Clipchampa pogledajte na linku: Quick and easy video editor | Clipchamp

Microsoft Clipchamp – cena i dostupnost

Za korisnike Microsoft E3 ili E5, kao i za korisnike Microsoft Business Standard i Business Premium paketa, Clipchamp je već generalno dostupan, kao njihov ugrađen deo, bez doplate.

Potrebno je samo da se prijavite se na svoj Microsoft365.com nalog i jednostavno izaberete Create New – ali ovoga puta umesto Document ili Workbook izaberete – video (Clipchamp) da biste započeli sa pravljenjem novog sadržaja.

Za korisnike koji ne poseduju neki od potrebnih paketa, Clipchamp je dostupan kao samostalna (standalone) licenca po ceni od 3$ po jednom korisniku mesečno.

Pored osnovne (Standard) varijante, Microsoft je izbacio i Clipchamp Premium verziju ovog alata koja u sebi ima neke dodatne funkcionalnosti kao što su:

  • Izvoz videa kvaliteta 4K sa kristalno jasnom UHD rezolucijom i do 30 kadrova po sekundi
  • Mogućnost da fontovi, boje i logotipi vaše kompanije budu učitani direktno u Clipchamp i na taj način vam dodatno olakšava i ubrzava posao
  • Premium biblioteka slika, video materijala i audio snimaka najboljeg kvaliteta, što automatski čini da vaši video materijali izgledaju potpuno profesionalno urađeni
  • Napredna analitika u saradnji sa Microsoft Stream-om – Vidljivost ključnih metrika na nivou videa pomaže vam da poboljšate svoje rezultate praćenjem ponašanja korisnika i performansi vašeg videa.

Cena Premium verzije varira u zavisnosti da li se kupuje kao samostalna licenca ili kao dodatak (Add-on) na Microsoft 365. Takođe, do 24. juna možete iskoristiti promo period i kupiti licence po sniženoj Introduction ceni. U narednom tekstu pisaćemo o mogućnostima Microsoft Designer-a a do tad testirajte Clipchamp i ispričajte svoju priču, na svoj način.

Probajte Clipchamp Besplatno

U slučaju da su vam potrebne dodatne informacije, pomoć ili savet o kupovini ili korišćenju Microsoft paketa ili ostalih Microsoft proizvoda, možete nam se obratiti na email softver@extreme.rs.

Deo teksta preuzet sa: New! Create videos and images at work with Clipchamp and Designer – Microsoft Community Hub

(Visited 68 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin