Low Code-No Code (LCNC) platforme osvajaju poslovni svet koracima od sedam milja. Tržište se već nekoliko godina uvećava višestruko i trenutne prognoze su da će u bliskoj budućnosti blizu 70 odsto aplikacija biti izrađeno upravo upotrebom neke od LCNC platformi.

Sve je jasnije da nije reč ni o kakvoj prolaznoj modi. Moram vam reći da sam 2017. godine, kada sam imao retku priliku da uživo u Americi vidim prvu verziju Power Apps-a, pomislio da je reč o još jednom od brojnih MS projekata koji su pompezno najavljivani i nekoliko godina kasnije mnogo manje pompezno odjavljivani iz MS cenovnika. Sve je ličilo na dečju igračku, bez perspektive u doglednoj budućnosti. I po mom skromnom mišljenju, tako bi verovatno i bilo da neko u MS-u nije kasnije pametno rešio da iskoristi već postojeću, moćnu i u praksi dokazanu Dynamics platformu da pruži Power Apps-u ono što mu je suštinski nedostajalo – sposobnost da se uhvati ukoštac s najzahtevnijim aplikacijama, problemima i primenama u velikim firmama.

Zašto nije reč o prolaznoj modi? Razlog je prost: potreba za aplikacijama je ogromna u celom svetu. I za izradom novih i za zamenom zastarelih. Tolika da ih svi programeri ovog sveta, sve i da rade danonoćno, ne bi mogli za života napraviti. LCNC ideja je evolucija decenijskog razvoja programskih jezika i pristupa programiranju uopšte: od najnižeg asemblera, preko proceduralnih, pa zatim i objektno orijentisanih programskih jezika, pa do framework-a i biblioteka koje i dan-danas čine stub produktivnosti i efikasnosti svih programerskih timova i pojedinaca na svetu, LCNC platforme obećavaju da se za kratko vreme, korišćenjem već gotovih elemenata, mogu napraviti vrlo upotrebljive aplikacije za poslovne korisnike, modernog izgleda, s podrškom za mobilne uređaje, bezbedne, integrisane u IT ekosistem u kom korisnici inače provode vreme i prihvatljive cene za vrednost koju isporučuju.

Ako ste u IT-ju, znate dobro šta će vas korisnici pitati za bilo koju njima bitnu novu aplikaciju: da li može da se prilagodi našem procesu i integriše u naše sisteme, da li će biti udobna za korisnike, da li ću imati željene izveštaje, je l’ sigurna i da li kontroliše prava pristupa, kada će biti gotova i koliko će koštati sa sve održavanjem

Korisnici i menadžment za tehnologiju ispod haube s pravom mare koliko i za lanjski sneg. Ako ste u IT-ju, znate dobro šta će vas svi oni pitati za bilo koju njima bitnu novu aplikaciju: da li može da se prilagodi našem procesu i integriše u naše sisteme, da li će biti udobna za korisnike, da li ću imati željene izveštaje, je l’ sigurna i da li kontroliše prava pristupa, kada će biti gotova i koliko će koštati sa sve održavanjem. Ako aplikacija dobro izgleda, radi šta treba zaposlenima i menadžmentu, ima prihvatljive performanse, nismo je čekali celu večnost i platili suvim zlatom, baš nas briga što je napravljena od nekih nama ionako nerazumljivih IT lego kocki (kao da smo linije koda bolje razumevali?), napravite nam još takvih!

Da li da idete na MS ili na neku drugu platformu? Mada je tekst prevashodno usmeren na MS Power platformu, postoje desetine drugih platformi koje lako možete naći, većina za manje i srednje firme. Za jače srednje i veće firme, naročito ako imate M365 i veće ambicije da pružite svojim kolegama ozbiljnu IT podršku na srednji rok, MS ima ozbiljne adute da vam olakša digitalizaciju i automatizaciju procesa i izradu prilagođenih aplikacija od nule. Što se tiče integracije u M365 ekosistem, pre svega OfficeTeamsSharePoint ali i Business Central – integracija je prirodna i rezultat maksimalno udoban za krajnje korisnike. Za ostale integracije, tu su konektori i alati čiji se broj meri stotinama, a ako vaše aplikacije nema na listi, možete i sami da napravite vaš konektor.

Šta možete da napravite i za koga?

Postoje, bez sumnje, scenariji u kojima LCNC platforme nisu dorasle zadatku. Nema, na primer, mnogo smisla da pravite ERP u Power platformi ili aplikaciju za prodaju avio-karata ili aplikaciju za upravljanje kvotama u igrama na sreću ili slanje rakete na Mars… Ali bez problema možete inženjerskom raketnom timu pomoći oko zajedničkog rada na nacrtima, kontroli i odobravanju dokumentacije ili ugovaranja nabavke delova. Ako se spustimo na zemlju, u srednjim firmama možemo izraditi prilagođene CRM aplikacije za upravljanje prodajom i pružanjem usluga ili upravljanje ugovorima i računima. U velikim firmama možemo pomoći u operacijama u proizvodnji, u bankama automatizovati obradu kreditnog zahteva ili ocenu rizika, u HR-u olakšati obradu prijava i onboarding kandidata, u IT sektoru i nabavci izraditi tiketing sistem… 

Da li da radite sami ili da angažujete profesionalce? Čuveno Build or Buy pitanje. Ako postoji gotova aplikacija koja odgovara potrebama, obično je bolje kupiti je od dobavljača. Ako ne postoji, ima smisla napraviti je. Manja firma može nekoliko manjih aplikacija sama da uradi i održava, a za veće obično nema resurse. Veće firme imaju veće i kompleksnije potrebe, ali i pristup većim resursima, pa je dobar broj njih već oformio sopstvene Power Platform timove. Opet i tu je sličan izazov – za aplikacije manje i srednje težine ovo može biti odličan pristup. Za kompleksnije je potrebno dublje poznavanje platforme, duže učenje, više vremena i tu je i veći rizik za krajnji rezultat. U sve treba uključiti potrebe biznisa na srednji rok i cenu takvog tima, edukaciju, motivaciju, kapacitete i zadržavanje ljudi i slično. Tendencija je da se firme sve više obraćaju eksternim partnerima za ono što nije njihov glavni posao, jer mogu da se fokusiraju više na ono što jeste, a fokus je danas jedno od najvećih blaga. Eksterni partner, naravno, treba da bude iskusan, kompetentan, efikasan i brz, a lepo je što nije na stalnom platnom spisku.

Glavni nedostaci LCNC platformi i pristupa

Kao što vam većina programera može reći, samo programiranje često nije najteži deo izrade aplikacije. Najteži deo su arhitekturalne odluke, modelovanje korisničkog interfejsa i samog poslovnog procesa. Dakle, za iole složenije aplikacije ne možete samo da krenete da slažete LCNC kockice, projektovanje je bitno bar koliko i izrada, ako ne i više. Dalje, često platforma može biti nedovoljno fleksibilna jer ima samo gotove elemente ili je pravljena da podrži samo određenu vrstu aplikacija ili klase problema. Upravljanje i kontrola nad većim brojem aplikacija, uključujući i celokupan životni ciklus razvoja i održavanja, može biti ozbiljan izazov za interne timove.

Čuveno Build or Buy pitanje. Ako postoji gotova aplikacija koja odgovara potrebama, obično je bolje kupiti je od dobavljača. Ako ne postoji, ima smisla napraviti je

Treba reći da je Power platforma jako dobro opremljena da vam pomogne da se uspešno izborite s većinom ovih izazova, jer je nastala na temelju pomenute Dynamics platforme, koja je već bila dizajnirana za rad u velikim firmama na kompleksnim zadacima.

Za kraj…

Prednosti LCNC platformi su očigledne i vrlo primenljive u praksi i predstavljaju prirodnu evoluciju izrade aplikacija i sva je prilika da ćemo svi pre ili kasnije imati neku od platformi u našim firmama. Prilagođavanje potrebama je uvek bio glavni put za zadovoljstvo korisnika, a produktivnost i efikasnost prirodna posledica. Ako razmatrate da Power platformom pomognete vašim korisnicima i u potrazi ste za partnerom koji bi vam u tome pomogao, možda ste ga upravo pronašli čitanjem ovog teksta. Pozovite nas!

Autor: Bojan Miljković, direktor

Preuzeto sa: MS Power Platforma: digitalizacija procesa, iskustva i saveti | PC Press

(Visited 59 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin